O gal tiesiog norite pats paragauti ko nors naujo? Pabandykite išsikepti kaštonų!

O gal tiesiog norite pats paragauti ko nors naujo? Pabandykite išsikepti kaštaini! Valgomasis kaštainis (lot. Castanea sativa) nemaišom su šiuo kaštonų (Aesculus hippocastanum) Lietuvos.Valgomojo kaštainio riešutai yra valgomi, nuo seno naudojami kulinarijoje. Iš kaštainio riešutų malami miltai, kepti riešutai vartojami kaip užkandis, dedami į konditerijos gaminius, virti naudojami garnyrui. Kepti kaštainiai yra populiarus užkandis vakarų Europoje.Pirmiausia kaštainius nuplaukite. Tuomet reikės įpjauti kaštainio žievę. Tą reikia daryti, kad kepami kaštainiai nesusprogtų ir, kad vėliau būtų lengviau nulupti žievę (žievė yra nevalgoma). Kai kurie virėjai siūlo kaštainio žievę įpjauti x forma (du susikryžiuojantys pjūviai), tačiau pakanka įpjauti kaštainio žievę vienu skersiniu pjūviu – toks būdas yra saugesnis, nes kaštainio žievė yra slidi, todėl lengva įsipjauti. Svarbu naudoti peilį skirtą duonai pjaustyti (su dantukais), nes jis ne taip slysta nuo kaštainio žievės. Kaštaini suimkite nykščiu ir rodomuoju pirštais, tuomet švelniai braukite peiliu per kaštainio žievę. Kai pajusite, kad peilis padarė „vėžią“ žievėje,galite pjauti naudodami daugiau jėgos. Pasirūpinkite, kad žievė būtų perpjauta iki pat gelsvo vaisiaus viduje.Įpjautus kaštainius sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Įdėkite gerą žiupsnį druskos ir laikykite iki užvirimo. Kai vanduo užvirs, kaštainius ištraukite iš vandens ir sudėkite į kepimo indą. Indą įdėkite į iš anksto įkaitintą orkaitę (220 laipsnių) ir kepkite 15min. Ištraukę kaštainius iš orkaitės, supilkite juos i lėkštę ir uždengę rankšluosčiu palikite penkiolikai minučių garuoti. Taip bus lengviau nulupti žievę. Dabar jau galite nulupti žievę ir skanauti. Nenustebkite jei kai kurie kaštainiai nusilups sunkiau nei kiti, taip jau yra su tais kaštainiais. Jei pastebėjote, kad kaštainiai parudavę ar slidoki, glitūs, tai reiškia, kad jie sugedę. Tokių nei gaminti, nei valgyti, žinoma, nereikėtų. Kaštainiai greitai genda, tad sandėliuoti jų nereikia.

O dėl mūsiškiu LT Kaštonų vartojimo….I Kaštonus, iš kurių bus ruošiami antpilai ir nuovirai, patartina rinkti ekologiškai švariose vietose. Jei kaštonų vaisius vartosite tik išoriniam gydymui, juos galite rinkti ir miesto parkuose.
Radikulito gydymas: kaštonų vaisius sumalkite į miltelius, sumaišykite lygiomis dalimis su kiaulės taukais ir užtepkite plonu sluoksniu ant juodos duonos riekės. Šį „sumuštinį“ pridėkite ant gydomos vietos ir šiltai apriškite.
Lėtinį prostatitą gydykite taip: nulupkite nuo kaštonų vaisių žievę, susmulkinkite, 2 šaukštus suberkite į butelį ir užpilkite 1 stikline spirito arba degtinės, palikite 10 dienų prisitraukti šiltoje ir tamsioje vietoje, antpilą kasdien pakratykite. Nukoškite ir gerkite po 20–30 lašų tris karus per dieną šešias savaites, po to padarykite dviejų savaičių pertrauką ir gydymą vėl pakartokite.
Sergantiems tromboflebitu patariama gerti kaštonų vaisių antpilo: 3 šaukštus susmulkintų kaštono vaisių užpilkite puse litro spirito arba degtinės, palikite tamsioje vietoje 14 dienų prisitraukti, antpilą kasdien pakratykite. Nukoškite ir gerkite po 30–40 lašų 3 kartus per dieną mėnesį laiko